Суши с риба XXL

sardineroll.png-2

Искате повече риба в своето суши? Чувам от приятели подобно недоволство :), че рибата е твърде недостатъчна. Изглежда подобни коментари са достигнали и до ушите на мениджъра на една верига японски ресторанти и той започва да предлага цяла сардина в своите суши рулца. Ето и подробностите:

Дори и да не говорите японски, ако сте сред любителите на японската кухня, най-вероятно вече сте чували някои от следните думи. “Maguro” –  риба тон, или  “uni” – морски таралеж. Не толкова популярна е думата “iwashi” – сардина.

Със скромният си вид и ниска цена сушито със сардина просто не може да достигне нивото на атрактивност на увит във водорасли “ikura” (хайвер от сьомга) или бляскавия вид на “otoro” (месо от риба тон с допълнителна мазнина).

От думана дума било изобретено ново суши – бих го нарекла XXL размер – или цяла сардина в суши. А това е свързано и с празника Setsubun.

На 3-ти февруари в Япония се празнува Setsubun. Първоначално замислен като празник, бележещ началото на пролетта в Япония, понякога той е наричан и “Фестивал по хвърляне на боб”, поради обичая да се хвърлят печени соеви зърна за да се изгонят злите духове. Също така е прието всеки да изяде по едно соево зърно за всяка година от възрастта си за здраве и късмет през предстоящата година.

Но, има и други традиции на Setsubun. Много хора купуват “ehomaki” – дебели суши рулца – които ядат, докато са обърнати към специфична посока от компаса, за която се счита, че ще бъде благополучна през годината. Но може би най-необичайната дейност свързана със Setsubun е, че хората украсяват входната врата на дома си с нещо, наречено “hiiragi iwashi”, което представлява сготвена глава на сардина, забита върху зелено клонче. Подобно на печените соеви бобчета и за “hiiragi iwashi” се счита, че прогонва демоните и лошия късмет.

Kurazushi, една от най-популярните вериги бюджетни суши ресторанти в Япония, решават да съчетаят “ehomaki” и “hiiragi iwashi” и по този начин добавят най-новия елемент в менюто си – цяла сардина в суши руло на цена от 350 йени (5 лева).

За разлика от действителното “hiiragi iwashi”, 10 сантиметровото суши руло с цяла сардина не е просто за декорация. Съчетаващ прясно хваната от водите около Хокайдо сардина, листа “oba” (японски босилек) и сливи, този специалитет е предназначен за ядене, дори и да не сте сигурни от кой край да започнете. Kurazushi са се погрижили да отстранят гръбнака на рибата, преди да я поднесат на клиентите си, и все пак не забравят да предупредят, че трябва да се внимава за наличието на малки костички, което като цяло е нещо, което трябва да се има предвид, когато се яде риба в Япония.

Ако не сте готови за предизвикателството да изядете цяла риба от глава до опашка (с очите, разбира се), Kurazushi предлагат и по-малко екстремни “ehomaki” като свински котлет, скариди и яйца.

Е, това са любопитните новини за новото суши с цяла сардина.Ако желаете да научавате още неща за японската кухня и култура, следете блога ми и ми пишете, винаги се радвам на писмата ви!

Припомням видео:

Как да приготвим ориз за суши в домашни условия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.