Толкова харесвам Мураками

Има книги, в които съм влюбена. Има и писатели, в които обожавам – независимо дали са мъже или жени. Такъв е случаят с Харуки Мураками. Наричат го японският гений на перото, а неговите книги – прозорец в душите на японците.

Мураками често издава нови книги. Четири от произведенията му са екранизирани. Получил е три от най-престижните литературни награди. Книгите му са преведени на повече от 100 езика.

Днес пиша за Мураками, защото наскоро излезе негова нова книга на български език, която ви препоръчвам горещо, от цялото си сърце: „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“ от Харуки Мураками от издателство “Колибри”.

Накратко ще ви кажа за романа:

Цукуру Тадзаки имал в училище четирима приятели. По една случайност в имената и на четиримата присъствали цветове. Двете момчета се казвали Акамацу (Червен бор) и Оуми (Синьо море), а момичетата Ширане (Бял корен) и Куроно (Черно поле). Само фамилното име на Тадзаки било лишено от цвят. Един ден приятелите му заявили, че никога повече не желаят да го виждат или да разговарят с него. И от този ден нататък Цукуру започва да се носи като обрулен лист през живота, неспособен на близки приятелства или отношения с когото и да било. Докато не среща Сара, дошла да му каже, че е време да проумее какво се е случило преди години.
Мураками е същински илюзионист, който обяснява, че всичко е ловкост на ръцете, и въпреки това те кара да вярваш в свръхестествените му възможности. Много са онези, които умеят да разказват истории, подобни на сънища, но рядко се среща разказвач, който ти внушава, че ти самият сънуваш съня. („Ню Йорк Таймс Бук Ревю“).

Припомням ви, че миналата есен писах за 12 книги на тема Япония. Е, темата е неизчерпаема, нали 🙂 И ще продължаваме тук, в моя блог, да си говорим както за хубави книги, така и за невъзможно вкусни японски рецепти.

Този път ще завърша с “Приятно четене, мили приятели!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.