Златни мисли от японския писател Юкио Мишима

Yukio_Mishima1Юкио Мишима (1925-1970) е един от най-значимите японски писатели на ХХ век. Завършва право в Токийския университет, но скоро след дипломирането си се отдава изцяло на писателските си занимания. Автор е на 40 романа, пише поезия, есета и съвременни Кабуки и Но пиеси.

Два  пъти е номиниран за  Нобеловата награда за литература. Критиката го нарича японският Хемингуей, сравнява го с Джойс, преводи на творбите му се издават буквално по целия свят, а драматургичните му произведения се играят на най-престижните сцени.

Ето няколко златни цитата от Юкио Мишима:

Грешат тези, които смятат, че мечтите са игра на интелекта. Не, мечтите са точно противоположното – бягство от разума.

* * *

Имаме глупостта да смятаме, че  дори за най-малкото парченце блаженство непременно ще трябва да платим, и то висока цена.

* * *

Младежите (и в това е бедата) често пъти вярват, че е достатъчно да изберат Дявола за техен кумир и той ще изпълни всичките им желания.

* * *

Миналото винаги ни дърпа назад. То е пълно с не много на брой, но много мощни пружини, които като се разпънат, ни изстрелват в бъдещето.

* * *

Хората обичат винаги по-силно тези, които изобщо не им подхождат. Това е особено вярно за жените.

* * *

Истинската болка никога не се усеща веднага. Тя приличана туберкулозата – когато човек забележи първите й симптоми, това значи, че болестта е достигнала почти последния си стадий.

* * *

Не е възможно да докосваш едновременно с една ръка вечността, а с другата – всекидневието.

* * *

Когато планираме щастие за някой друг, ние безсъзнателно му приписваме това, за което сами сме мечтали, като смятаме, че осъществяваме неговите щастливи надежди.

На български език през 2012 г. излезе книгата “Пролетен сняг” от издателство “Летера”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.