Знаете ли за Тамари соев сос без глутен

Чували ли сте за непоносимостта към глутена? Глутенът е протеин, който се съдържа предимно в пшеница, ечемик, овес и ръж. Най-често глутеновата непоносимост се среща във възрастта до 5 години и сред женския пол, но се наблюдава и сред възрастните хора.

Това състояние не се лекува медикаментозно, вместо това се препоръчва строго спазване на подходяща безглутенова диета: избягване на всички зърнени храни, включително и производните им: пшеница, овес, ечемик,  бял хляб, сладкиши, кремове, марципани, ядки. Също и хранителни продукти, в които брашното се добавя като сгъстител: например колбаси и бульони на кубчета . От зърнените храни може да се яде: соя, ориз и царевица. Препоръчва се и приемът на мазнини да се намали. Има медицински данни за хора, които не успяват да преработят глутена правилно. И в този случай на тях им се препоръчва същата диета. Разбира се, ако имате подобен проблем, е най-добре да се посъветвате с лекар за вашата диета и лечение.

Но, ето идва и добрата новина 🙂 Хранителният пазар в България вече е достатъчно богат на диетични храни, така чеtamari34 има безглутенова паста (например безглутеновите спагети на Barilla) и… соев сос Кикоман Тамари! Така че няма нужда да се лишавате от любимия си соев сос 🙂

Също като класическия Кикоман соев сос Tamari Kikkoman gluten-free е съставен от естествено ферментирал соев сос, без изкуствени  добавки – оцветители и ароматизатори. Състои се от: соя, сол, вода и малко алкохол. Алкохолът се слага, тъй като в състава липсва пшеница (а  истинският соев сос се прави от соя, сол, пшеница и вода). Алкохолът подпомага процеса на ферментация, така че крайният продукт да не загуби своя „умами” вкус.

В какви рецепти се използва безглутеновия соев сос? Във всички, които ви харесат от моя богат архив 🙂 и чиито съставки са разрешени в диетата ви. Държа да подчертая, че любимото ви суши е ОК!, така че може пак да преговорите моите суши рецепти.

Красотата и удоволствието на живота минават задължително през вкусната храна – дори и без глутен! Никога не бива да го забравяте 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.